2014. január 24., péntek

Egyedi hely Budapest szívében




Egyedi, ellenállhatatlan és nem lehet betelni vele! Ez a Benczúr-ház szememben, szerelem is lett... 

Az Egyedi-palota a XIX. század végén épült, egy időben az Andrássy út környékének villanegyedeivel. (A Benczúr utcát akkor még Nagy János utcának hívták.) Az épület terveit Marmorek Oszkár műépítész készítette. A palota háromszintes lakóháznak épült. Az első tulajdonos - Egyedi Lajos - halálát követően az épület a Magyar-Itáliai Bank tulajdonába került. A banktól 1930-ban vásárolta meg az ingatlant a Magyar Királyi Posta Jóléti Alapja, hogy egyesületeinek otthont teremtsen. 1931. február 15-én avatták fel ünnepélyes keretek között a Postás Otthont, amelynek megnyitó beszédét dr. báró Szalay Gábor vezérigazgató a következő szavakkal zárta:
„Legyen ez a ház a béke, a szeretet és az egyetértés tanyája, serkentse az itt fakadt gondolat egységes tettre a testvéri közösségben élő személyzetet, s a jövő oly szép legyen, mint azt reméljük.”
A II. világháborúban a palota csak kisebb károkat szenvedett, majd az ötvenes évektől ismét a postások művelődésének szolgálatába állt.  A palota az 1990-es évektől Postás Művelődési Központként volt ismert. 




Hat éve mégis az elmúlás veszélye fenyegette Budapest VI. kerületének egyetlen művelődési házát. A - 2008 augusztusától alapítványi hozzájárulás nélkül maradt - patinás épület megszüntetése és eladása ellen számos kulturális szervezet, neves előadóművészek hosszú sora tiltakozott akkor, hiszen „az épület túl szép és túl értékes” ahhoz, hogy bezárják. „Jelenleg élet-halált jelentő kérdés, hogy van-e ennek az országnak a pénzügyi elitjében - például a száz leggazdagabb magyar között - legalább egy ember, aki a reformkor nagyjaihoz hasonlóan anyagi támogatásával megmentené ezt az intézményt a jelennek és a jövőnek, a magyar kultúrának” - olvashattuk abban a nyílt levélben, amelyet aláírtak a zenészek, énekesek. A fennmaradáshoz 60 millió forintra volt szüksége a Benczúr Háznak, ahol a klubban tartott koncertek mellett egy 85 000 kötetes könyvtár is üzemel. A ház zeneiskoláját 1902-ben alapították, ez ma a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakának gyakorlóhelye.

A kulturális központ négy év szünet után végül 2012 októberében tárta ki újra kapuit a nagyérdemű előtt. Az épület jelenlegi tulajdonosa a Magyar Posta Zrt., amely a Benczúr Ház működtetésére létrehozta a Postás Múzeumi és Művelődési Alapítványt. A Magyar Posta Zrt. 2010-ben kinevezett vezetősége úgy döntött, hogy e szép hagyományokkal rendelkező épületet nem fenyegetheti az elmúlás veszélye. Az ingatlan 52 százalékát a tulajdonostársaktól visszavásárolta, s – mint már 100 százalékos tulajdonos – a tevékenység felélesztésére 2011-ben új alapítványt hozott létre. A gyönyörűen felújított Benczúr Házban helyezték el a Postamúzeumot is. Az egykori Egyedi palota három szintjén díszterem, vadász terem, fehér és barna szalon, táncterem és 600 férőhelyes kert található. Ma is üzemel az 1930-ban létrehozott étterem illetve kávézó. A házban továbbra is komolyzenei rendezvények, költői és irodalmi estek kerülnek megrendezésre, a galériában pedig képzőművészeti kiállításokkal várják az érdeklődőket. 















Szeretettel ajánlom Olvasóimnak, térjenek be a Benczúr utca 27. szám alá, érdemes a palotát s programjait megtekinteni! 

Alena

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése