2012. november 26., hétfő

75 éve hunyt el Thorma János festőművész


THORMA  JÁNOS
(1870 április 24. - 1937 december 5.)

Thorma János festőművész szülővárosom, Kiskunhalas szülötte. Jászberényben gyerekeskedett, majd 14 éves korától Nagybányán élt. Thorma János a nagybányai művésztelep alapítója, jellegzetes mestere volt. Székely Bertalan iskolájában, később Münchenben Hollósy Simonnál majd Párizsban a Julián Akadémián is tanult. 

A magyar honfoglalás 1000 éves évfordulójára készítette az Aradi vértanúk, október hatodika című remekbe sikerült kompozícióját. Ez a történelmi festmény egyből ismerté tette őt. Még Munkácsy Mihály is felfigyelt rá s megjegyezte, hogy „könnyű a hírnevet megszerezni, de meg is kell azt tudni tartani, az a nehezebb"!

Napjainkban az Aradi vértanúk c. hatalmas tabló a Magyar Nemzeti Galéria tulajdonában van, de a kiskunhalasi Thorma János Múzeum állítja ki és őrzi nagy tisztelettel, ott tekinthető meg a kép eredetiben Thorma sok más képével együtt. Esztétikailag e kép a múzeum legnagyobb értéke, méltán büszkék a halasiak az ő szülöttjük művészetére.

Életművén több stílusirány követhető nyomon, a naturalizmus, a történelmi festészet, a romantikus realizmus és a sajátos nagybányai posztimpresszionizmus. Sokszor kivilágosodott, gazdag színvilág tárul elénk az ő nagybányai képein.

1929-ben nősült meg, öt évi ismeretség után Kiss Margit festőnőt vette feleségül.
1937-ben Nagybányán érte a halál, a Zazar patak jobb partján a Virághegy alsó lejtőin helyezték örök nyugalomra. A táj gyakran köszön vissza képein, egyik kedvenc vidéke, témája volt, ahol feleségét is többször megfestette.

Thorma János köztéri, bronz mellszobra Kiskunhalason látható. (Külön érdekessége számomra, hogy nem messze található attól a helytől, ahol Nagymamám, ma már szanált, szép, verandás háza állt egykor...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése