Kossuth torta
A Kossuth sütemény a 19. század közepén, Maryland államban (USA), Baltimore-ban született
és a várost 1851-ben meglátogató Kossuth Lajos tiszteletére alkotta egy
helybéli cukrász. Kossuth a magyarországi szabadságharc leverése után, 1851-1852-ben
járt az Egyesült államokban, ahol nagy lelkesedéssel és tisztelettel
fogadták. Jóllehet, Maryland állam hivatalos tortája ugyan nem ez lett, ám már csak érdekességképpen is érdemes tudni erről
a nálunk ismeretlen magyar vonatkozású amerikai süteményről.
Kossuth Lajost az amerikai források nagy hazafinak és szabadságharcosnak írják le, és megemlítik azt is, hogy Lafayette
tábornok után ő volt a második külföldi, akit azzal tiszteltek meg,
hogy beszédet mondhatott az Egyesült Államok kongresszusának összevont
ülésén.
No, de térjünk vissza a tortára! Receptjét egy régi szakácskönyv őrzi ma "Recipes, American cooking: Southern Style" címmel. A sütemény elkészítésének legizgalmasabb része, hogy találjunk - jártunkban-keltünkben valahol a nagyvilágban - egy
dinnye alakú sütőformát! Valószínűleg nem lesz egyszerű a dolgunk, de azért a
maximumnál kevesebbel soha ne elégedjünk meg, tehát marad a sütőforma,
mert a forma ebben az esetben is fontos és lényeges, ráadásul a derék
baltimore-i cukrászmester, akiről mellesleg semmit sem tudunk, így képzelte
el a tortát, vagyis ettől kezdve minden más verzió csakis újraértelmezés lehet. Talán egy régiségkereskedőnél még ráakadhatunk a szokatlan sütőformára. Bizonyára nincs lehetetlen!
A Kossuth torta lényegében a jól ismert piskóta, dinnye
formában sütve, félbevágva, cukrozott tejszínhabbal töltve,
hűtve, porcukorral meghintve, felvágva, csokoládéöntettel (karamell
öntettel, sárgabarack lekvárral) tálalva. Receptjét - úgy érzem, most kivételesen - érdemes lehet közölnöm, íme:
A piskóta hozzávalói 6-8 személyre:
- 6 ek. sózatlan, lágy vaj
- 3 csésze (750 ml) liszt
- 1 ek. sütőpor
- 1/8 tk. só
- 1 csésze (250 ml) zsíros tej
- 1 ek. vaníliakivonat
- 2 csésze (500 ml) kristáyncukor
- 3 tojás
Elkészítése: A
sütőt melegítsük elő 175°C hőmérsékletre. A sütőformát kenjük ki vajjal
és lisztezzük be. Keverjük össze a lisztet, sütőport, sót. Szitáljuk
le. Keverjük össze a vajat és a vaníliakivonatot. Verjük fel a vajat a
cukorral, amíg szép világos és levegős nem lesz. Egyesével adjuk hozzá a
tojást, s jól dolgozzuk el. Keverjünk hozzá egy csészényi lisztet. Ha
elkevertük ismételjük meg újabb csészényi liszttel még kétszer úgy, hogy
a liszt hozzáadása és elkeverése után elosztva tejet is adunk a
keverékhez. Folytassuk a keverést, amíg a tésztánk szép sima nem
lesz. Öntsük a tésztát a kivajazott, lisztezett sütőformába és másfél
órán át süssük.
A piskóta “dinnyét” vágjuk félbe, s mindkét félnek kaparjuk ki a
belsejét. A kikapart mélyedéseket 1 csésze (250ml) tejszínből és
¼ csésze cukorból felvert kemény tejszínhabbal töltjük meg. A megtöltött
fél piskótadinnyéket összeillesztjük, folpackkal körbetekerjük és
legalább egy óra hosszat a hőtőszekrényben (4-5°C) tároljuk. Kivesszük,
porcukorral meghintjük és csokoládé- vagy karamellöntettel, lekvárral, dzsemmel kínáljuk egy kávé mellé...
Köszönettel tartozom Csíki Sándor gasztronómiai szakírónak illetve foodstylistnak, hogy engedélyével megoszthattam a Kossuth torta leírását és sztoriját a www.foodandwine.hu weboldalán olvasható cikke alapján!
Jó étvágyat kívánok Kedves Olvasóimnak!
Alena
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése