2013. március 6., szerda

Csákány, ecset, erotika - Jack Vettriano


Jack Vettriano: Út a semmibe

Jack Vettriano neve Magyarországon viszonylag kevéssé ismert, pedig a világ legtöbbször reprodukált festői közé tartozik. A skót férfi hobbiból kezdett festeni, mondhatni autodidakta volt, most 62 éves. Leginkább az impresszionizmus volt hatással a munkásságára, ugyanakkor a legtöbb műve szinte fotórealisztikusan ad vissza egy-egy melankolikus jelenetet.


Jack Vettriano: Elégia egy halott admirálishoz

"Hazudnék, ha azt mondanám, nem zavar, amiket mondanak rólam. Nagyon arrogáns az álláspontjuk - mondta az őt be nem fogadó művésztársadalomról Jack Vettriano egy vele készült interjúban. Féltékenyek és irigyek rám, mert nem tőlük tanultam a festészetet, hanem mindenre magam jöttem rá, és mert mégis sikeresebb vagyok náluk." Miközben munkáit a brit Royal Akadémia és a Skót Művészeti Bizottság (Scottish Arts Council) folyamatosan elutasítja, művei olyan sztárok otthonait ékesíti, mint Jack Nicholson. A sokáig mellőzött és fanyalogva lenézett skót festő képeit éppen híres műgyűjtői emelték be a művészpiacra, s nekik - Sir Alex Ferguson és Sir Tim Rice mellett Jack Nicholsonnak - köszönhető, hogy eladási árai is a magasba szöktek. A képeiből készült nyomatok ma többet jövedelmeznek, mint Claude Monet nyomatai.

 



"Képeim valódi történetekről szólnak, olyan történetekről, melyek mindenkiben megpendítenek valamilyen húrt" - magyarázta a láncdohányos, borostás festő. Míg korábban Vettriano élénk színekkel, romantikus pózokban, sokszor arc nélkül festette meg a figuráit, mostanában a sötét tónus, és az erotikus téma a fő ismertetőjele. "Festményeim önéletrajzi ihletésűek. A nők imádatáról szólnak - mondta a magát melankolikus-romantikusként jellemző festő. Modelljeim szex-központú, boldog emberek, akik személy szerint engem is vonzanak."

 



Vettriano 1951-ben született Skóciában Jack Hogganként. Tizenöt éves korában hagyta ott az iskolát, hogy az apja nyomdokaiba lépve szénbányásznak álljon. Huszonegy éves korában az aktuális barátnője vízfestéket ajándékozott neki. Miközben önmagát tanította festeni, hobbija hamar elhivatottsággá vált. 1988-ban tört be a piacra. Ekkor mutatott be két festményt, amit rögtön jó pénzen el is adott. Elvált feleségétől, és elvetette régi nevét is, anyja lánykori nevével, a Vettrianóval vált híressé. Legismertebb képe, melyet még 1992-ben festett - "Az éneklő inas" - utoljára 2005-ben 740.000 angol fontért (kb. 260 millió forintért) árverezték el.
 

Jack Vettriano: Az éneklő inas

galéria itt:
http://www.youtube.com/watch?v=1GZKr7R7jFw

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése