2013. március 20., szerda

Kávéházi asztalka: Kossuth torta


Jamie Beck és Kevin Burg cinemagráfja

Egy kávéházi hangulatot idéző mozgó-álló kép - J. Beck és K. Burg new york-i fotósok - a "cinemagráf" művészet megalkotóitól, 2012-es fotósorozatából...,
és mellé a kávéházi asztalkára egy különleges desszert Amerikából...

Kossuth torta

A Kossuth sütemény a 19. század közepén, Maryland államban (USA), Baltimore-ban született és a várost 1851-ben meglátogató Kossuth Lajos tiszteletére alkotta egy helybéli cukrász. Kossuth a magyarországi szabadságharc leverése után, 1851-1852-ben járt az Egyesült államokban, ahol nagy lelkesedéssel és tisztelettel fogadták. Jóllehet, Maryland állam hivatalos tortája ugyan nem ez lett, ám már csak érdekességképpen is érdemes tudni erről a nálunk ismeretlen magyar vonatkozású amerikai süteményről.
Kossuth Lajost az amerikai források nagy hazafinak és szabadságharcosnak írják le, és megemlítik azt is, hogy Lafayette tábornok után ő volt a második külföldi, akit azzal tiszteltek meg, hogy beszédet mondhatott az Egyesült Államok kongresszusának összevont ülésén.
No, de  térjünk vissza a tortára! Receptjét egy régi szakácskönyv őrzi ma "Recipes, American cooking: Southern Style" címmel. A sütemény elkészítésének legizgalmasabb része, hogy találjunk - jártunkban-keltünkben valahol a nagyvilágban - egy dinnye alakú sütőformát! Valószínűleg nem lesz egyszerű a dolgunk, de azért a maximumnál kevesebbel soha ne elégedjünk meg, tehát marad a sütőforma, mert a forma ebben az esetben is fontos és lényeges, ráadásul a derék baltimore-i cukrászmester, akiről mellesleg semmit sem tudunk, így képzelte el a tortát, vagyis ettől kezdve minden más verzió csakis újraértelmezés lehet. Talán egy régiségkereskedőnél még ráakadhatunk a szokatlan sütőformára. Bizonyára nincs lehetetlen!
A Kossuth torta lényegében a jól ismert piskóta, dinnye formában sütve, félbevágva, cukrozott tejszínhabbal töltve, hűtve, porcukorral meghintve, felvágva, csokoládéöntettel (karamell öntettel, sárgabarack lekvárral) tálalva. Receptjét - úgy érzem, most kivételesen - érdemes lehet közölnöm, íme:
A piskóta hozzávalói 6-8 személyre:
  • 6 ek. sózatlan, lágy vaj
  • 3 csésze (750 ml) liszt
  • 1 ek. sütőpor
  • 1/8 tk. só
  • 1 csésze (250 ml) zsíros tej
  • 1 ek. vaníliakivonat
  • 2 csésze (500 ml) kristáyncukor
  • 3 tojás
Elkészítése: A sütőt melegítsük elő 175°C hőmérsékletre. A sütőformát kenjük ki vajjal és lisztezzük be. Keverjük össze a lisztet, sütőport, sót. Szitáljuk le. Keverjük össze a vajat és a vaníliakivonatot. Verjük fel a vajat a cukorral, amíg szép világos és levegős nem lesz. Egyesével adjuk hozzá a tojást, s jól dolgozzuk el. Keverjünk hozzá egy csészényi lisztet. Ha elkevertük ismételjük meg újabb csészényi liszttel még kétszer úgy, hogy a liszt hozzáadása és elkeverése után elosztva tejet is adunk a keverékhez. Folytassuk a keverést, amíg a tésztánk szép sima nem lesz. Öntsük a tésztát a kivajazott, lisztezett sütőformába és másfél órán át süssük.
A piskóta “dinnyét” vágjuk félbe, s mindkét félnek kaparjuk ki a belsejét. A kikapart mélyedéseket 1 csésze (250ml) tejszínből és ¼ csésze cukorból felvert kemény tejszínhabbal töltjük meg. A megtöltött fél piskótadinnyéket összeillesztjük, folpackkal körbetekerjük és legalább egy óra hosszat a hőtőszekrényben (4-5°C) tároljuk. Kivesszük, porcukorral meghintjük és csokoládé- vagy karamellöntettel, lekvárral, dzsemmel kínáljuk egy kávé mellé...







Köszönettel tartozom Csíki Sándor gasztronómiai szakírónak illetve foodstylistnak, hogy engedélyével megoszthattam a Kossuth torta leírását és sztoriját a www.foodandwine.hu weboldalán olvasható cikke alapján!

 Jó étvágyat kívánok Kedves Olvasóimnak!
Alena

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése